Vind og vejr

Vejret i det nordlige Adriaterhavet

At sige noget generelt om vejret i det nordlige Adriaterhav omkring øerne Krk, Cres og Rab er vanskelig. Vejret er påvirket af mange faktorer, og kan variere fra sted til sted. Den store bjergkæde Velebit på den kroatiske kyst strækker sig fra Rijeka i nord til Zadar i syd og har en stor indflydelse på vejret.

Vores sæson vil være fra april / maj til oktober. Foråret er meget smuk, og du kan have mange dage med skønt vejr. Sommer (juli og august) er varm, og det er turistsæsonen. September og oktober er normalt stabil med godt vejr og ikke for varmt.

Bura (vind fra bjergene) er et specielt vejrfænomen som forekommer mest om vinteren, men det kan også forekomme i foråret og sent efterår. Velebit bjergene fungere som en skillelinje mellem de indre Kroatien og kysten. Det kan være rart og solrigt ved kysten og regn og køligere på den anden side af bjergene. Dette kan skabe en ubalance mellem de to sider og forårsage at Bura til at starte og meget kraftige vinde kan ramme kysten på forskellige steder. Kanalen mellem Krk og Rab er en velkendt sted for meget stærk Bura. I sommeren og efteråret, når det er varmt og mere stabilt, er disse betingelser sjældne. I foråret er vejret mindre stabilt, og det kan forekommer. Når en stærk Bura kommer tager det normalt 2-3 dage før tingene vender tilbage til normal. Som det siges “Når Bura sejl, du ikke”. Men da det er meget lokalt kan der være roligt andre steder på Krk selvom det blæser kraftigt der hvor man opholder sig.

Med når alt det er sagt skal du ikke være alt for bekymret. Vejrprognose er meget gode og lokale er meget opmærksomme på vejret. Glem ikke, at kraftige vinde også sker hvor du kommer fra. Sund fornuft og opmærksomhed på vejrudsigten vil være tilstrækkelig. Spørg havnemyndighederne hvis du er i tvivl. Hvis du ser at tordenvejr nærmer sig så gå i havn og vent til det er overstået.

Nedenfor er links til vejrtjenester som vi anbefaler at se på.

 

Local weather site, Krk-Omisjal

Vind Adriatic sea, nord